Înainte de a vorbi despre Biserica parohială din satul Podolenii de Sus găsim de cuviință să spunem ceva despre înființarea acestui sat.
Satul Valea de Sus - mai târziu Podolenii de Sus – a luat ființă pe timpul domniei lui Tomșa Vodă între anii 1613-1619. El este așezat la marginea pădurii Bunești – Tabăra (din cauza deselor năvăliri ale turcilor și tătarilor locuitorii erau nevoiți să se retragă în pădure).
Satul Podolenii de Sus se află la o distanță 30 km de orașul Huși și la 75 km de Iași via Gorban, la 7 km de DN 28 (Iași - Huși). Acest sat este învecinat la est cu satul Podul Hagiului, la vest cu satul Bunești, la sud cu satul Podolenii de Jos și la nord cu satul Cozmești.
Primii locuitori sunt veniți de pe șesul Prutului, dar cei mai mulți de prin satele Basarabiei, care, din cauza tătarilor se retrăgeau dincolo de Prut spre păduri unde erau mai în siguranță.
Cele dintâi familii care s-au stabilit pe locurile acestea au fost ale Bogosenilor și Rotăreștilor - locuitori aduși pentru nevoile moșiei de către boierul Ioan Stolnicul și soția sa, Elena care stăpâneau aceste locuri. Aceștia din urmă aveau „acareturi mari” ca piuă de sumani, moară şi cârciumă la locul numit şi astăzi „Stolnicul”.
Boierul mazil Ioan Stolnicul murind la Iași pe timpul domniei lui Duca Vodă a rămas stăpână pe aceste locuri soția sa, Elena care a durat un pod lung la locul numit astăzi „Arsănoaia”, după numele fiului său Arsene, pod care făcea legătura, pe șes, cu satul unde ea avea iaz cu pește, moară de apă precum și piuă de sumani. De la acest pod („Podu' Ilenii”), a luat, mai târziu, denumirea de „Podoleni” acest sat.
Locuitorii acestui sat sunt toţi români şi de religie ortodoxă. În 1967 satul era format din 350 de familii (1400 suflete). În 2014 mai are doar 245 de familii (cca. 750 locuitori). Principala ocupaţie a rămas şi astăzi agricultura, viticultura, pomicultura, creşterea de vite şi păsări dar la nivelul „de subzistenţă”, populația fiind îmbătrânită (alcătuită în majoritate din „pensionari de CAP”).
Satul Podolenii de Sus dispune în momentul de faţă de următoarele instituţii: Parohia „Sf. Voievozi” (biserică ortodoxă parohială), „Şcoala Podolenii de Sus cu clasele I-VIII”.